EkoNu! nyhetsbrev - November 2016

Hösten lider mot sitt slut och vi kan nu börja se fram emot vintern. Den långa torra hösten har gett fina möjligheter till både höstsådd och ogräsreglering.

I skrivandets stund är våra ekosortförsök tröskade och analyserade, flera intressanta ogräsdagar planeras inom projektet till vårvintern och årets Nationella Ekodagar är på inkommande. Dessutom har OSMO-projektet två seminariedagar i november, ett i Lojo och ett i Mäntsälä.

Allt detta och lite till behandlar vi i nyhetsbrevet denna gång.

Ekoförsök

Vi tröskade ekoförsöken i Lovisa 31.8.-1.9., bilder från skördedagarna kan ni bekanta er med på vår hemsida.  

Några toppskördar nådde vi inte upp till på försöksfältet i år, knappast kom vi upp till medelskörd ens men det är precis vad som var väntat med tanke på säsongens väder och förhållanden ute på fältet i Lovisa.

Det som är positivt med sådana här år är att sortskillnaderna istället kan bli rätt tydliga.

Precis som tidigare år analyserades skörden i spannmålslaboratoriet på Västankvarn Försöksgård. Det kommer att ta lite tid ännu innan full rapport är klar, men tills det kan ni få lite snabba fakta från försöken där vi också jämför med fjolårets resultat. Hela inlägget finns på hemsidan, kort har vi sammanfattat medelskördarna nedan:

Årets högst avkastande havre var Steinar med medelskörd 2 725 kg/ha. Medelskörden på årets havre landar på 2,3 ton/ha, vilket är betydligt lägre än fjolårets medelskörd på ca 6 ton/ha. Högst kornskörd hade SW Mitja på 1 590 kg/ha, medelskörden på korn var ca 1,3 ton/ha. Veteskördens medel ligger i år på ca 1,9 ton/ha och bäst avkastade Amaretto med medelskörden 2 344 kg/ha. MER INFO PÅ: www.ekonu.fi/ekosortforsok/

Ekomarknaden i Finland oktober 2016

Den ekologiska marknaden växer snabbt i Finland. Tillväxten på ekomarknaden har sett en stark uppåtgående trend. Under året har försäljningen av ekologiska produkter inom detaljhandeln ökat med 12%, vilket är betydligt mer än tidigare. Den största tillväxten sker i produktgruppen ekologiska frukter och grönsaker. Informationen baseras sig på de försäljningsuppgifter ProLuomu rf erhållit från detaljhandeln i Finland. För närmare info: http://proluomu.fi/suomen-luomumarkkinat-vahvassa-kasvussa/ 

HÄNDELSEKALENDER
OSMO-projektets infodagar 9 & 10 november

Inom OSMO - Osaamista maan kasvukunnon hoitoon projektet arrangerar man nu två skolningsdagar i november i MÄNTSÄLÄ (9.11.) och LOJO (10.11.), kl. 9:00-16:00. 

Markstruktur och näringsbalans är nycklar till tillväxt. 

"Underhåll av markens bördighet är en stor utmaning för odlingen. Jordens kondition är värd att förbättra, så att man kan få bra skördar i omväxlande väderförhållanden. Samtidigt förbättras produktionseffektiviteten, resurseffektivitet och miljöförhållanden. Nu är bästa tiden att börja planera den kommande odlinssäsongen!"

Följande frågenställningar kommer att behandlas under dagarna: 

  • Viimeiset kasvukaudet ovat tuoneet hyvin esiin maan rakenteen ongelmat, mutta mitä niille voi tehdä?
  • Mitkä koneet muokkausketjussa aiheuttavat suurimmat tiivistymisriskit ja miten riskejä voi vähentää?
  • Miten kalkitus vaikuttaa maan murustuvuuteen ja vedenläpäisykykyyn?
  • Miten eri maalajit ovat herkkiä tiivistymiselle ja tiivistymisen ongelmille?
  • Miten maan multavuutta voi nostaa ja miten se vaikuttaa ravinnehuoltoon ja tiivistymisherkkyyteen? 

Tillfällena har en deltagaravgift på 40€/dag, och förhandsanmälan krävs så fort som möjligt. Mer info och detaljprogram hittar ni i HÄNDELSEKALENDERN!

De nationella ekodagarna, Luomupäivät

Ni kommer väl ihåg årets nationella ekodagar som går av stapeln i Åbo 16-17.11. Ännu hinner man anmäla sig till det intressanta programmet och gårdsbesöken. Mer info via länken: http://luomu.fi/luomupaivat/ 

Vad producera nästa år? Temadag i Åboland

Vad producera nästa år? Delta i vår temadag.

Tid: måndag 21.11.2016 kl 12.30-16.30.
Plats: Hotell Stallbacken, Grännäsvägen 14, 21660 NAGU

Arrangörer: Projekt EkoNu!-För ekobranschen i Svenskfinland och Projektet Mera närmat I Egentliga Finland.

Vi får höra inköparna som berättar om vad de vill ha, hur och varför. Även grönsaksodlare Anders Abrahamsson och ekoproducent Jan-Erik Karlsson talar under dagen. Se hela programmet HÄR!
Tillfället är gratis och anmälningar tas emot senast 18.11.2016  per epostt till margot.wikstrom@pargas.fi eller micaela.strom@nsl.fi

Hur uppnå toppskördar på ekogården? Odlarträff i Närpes

Välkomna att delta i vår Odlarträff/
1.12.2016 kl. 12.00-15.00

Plats: Yrkesakademin i Österbotten, Ängskullsvägen 1 , 64230 NÄRPES.

Program: Ekorådgivare Ulrika Wikman från ProAgria ÖSL inleder med en föreläsning om näringskretslopp och ekologisk odling, därefter informerar ekoproducent Mathias Weckström från Pargas Gård om det nya återvinnings gödselmedlet Vinass och flerfunktions såmaskinen System Cameleon. Projekt EkoNu informerar bl.a. om ekomentorskap.

Närmare info:  www.ekonu.fi, www.pargasgard.fi eller ring Mathias Weckström tfn 040-530 5953, Ann-Sofi Ljungqvist, tfn  044-750 3220.

Tillfället är gratis och ingen anmälning behövs, välkomna!

OGRÄSDAGAR, Österbotten och Nyland

Håll utkik i vinter i Landsbygdens Folk och på www.ekonu.fi efter seminarier över ”Få bukt med
rotogräsen”. Dessa dagar är just nu under planering och kommer att arrangeras i slutet av januari-början av februari 2017, ett tillfälle i Nyland och ett i Österbotten. Mer info inom kort!

- Micaela Ström, EkoNu!